Хигиена на стапалата и на кожата1

Габите живеат насекаде околу нас – во воздухот, почвата, водата и растенијата. Некои дури живеат и на вашата кожа и може да бидат корисни или штетни. Бидејќи тешко можеме да ги избегнеме, габичните инфекции се многу чести. Штетните габи може прекумерно да се размножат на вашата кожа, особено кога вашиот имунолошки систем е ослабен.

Најчестите видови габични инфекции вклучуваат: габична инфекција на стапалата, тинеа, лишај и други габични инфекции. Овие заболувања се заразни бидејќи габите може да преминат од еден на друг дел на вашето тело преку гребаници и од лице на лице. Второто се случува, не само преку контакт со кожата, туку и преку споделување облека или крпи и контакт со контаминирани површини и предмети. Затоа, одржувањето добра лична хигиена е многу важно во превенцијата на габичните кожни заболувања.

Добрите хигиенски практики може да помогнат во намалување на ризикот од габични инфекции, да спречат повторување на инфекциите, како и нивно ширење. Добро е да запомните дека габите виреат во топли и влажни средини, така што одржувањето на кожата чиста и сува е првиот и најважен совет за превенција.

Ако немате добра хигиена, на пример, ако нозете се потат многу или ако не се сушите темелно по туширање или капење, може да бидете изложени на поголем ризик за добивање габични инфекции.

Носењето чиста облека, исто така, може да помогне во спречување на инфекцијата. Истото важи и за чаршафите што собираат влага додека се потите во текот на ноќта – редовно менувајте ги за да не им оставите жариште за размножување на габите.

Габите се вообичаени во јавните места како базени, спортски сали и тушеви, места каде што има постојана влажност и топлина. За да спречите добивање габични инфекции на овие места, секогаш се препорачува да бидете премногу внимателни. На пример, секогаш носете влечки во јавните тушеви. Покрај тоа, никогаш не споделувајте крпи. Наместо тоа, секогаш носете си своја крпи што ќе ја перете и сушите дома по употребата во јавно место.

Внимавајте на стапалата за да спречите појава или повторна појава на габични инфекции како што е габичната инфекција на стапалата. Следете ги овие едноставни совети:

Обувки и чорапи:

 • Изберете чорапи што не ја задржуваат потта. Памучните чорапи се најдобри.

 • Избегнувајте обувки што овозможуваат дишење на нозете или ве притискаат кај ноктите.

 • Носете сандали или влечки во туш кабини во спортски сали и базени за да избегнете инфекција.

 • Извадете ги обувките кога сте дома и оставете ги нозете да дишат.

Нега на стапалата и на ноктите:

 • Користете различни додатоци за нормални и заразени нокти.
 • Грижете се за вашите нокти така што ќе ги одржувате исечени и чисти.
 • Ако имате, во салоните носете свои додатоци за нокти како што се ножици, турпии и алатки за бричење и тампони.
 • Осигурете се дека алатките во салонот за маникир што го посетувате се правилно исчистени и стерилизирани пред секоја употреба за клиенти.
Чисти и здрави женски нозе по третманот со Канестен®

Има едноставни хигиенски навики кои помагаат да се спречи ширењето на габичните инфекции

Габичните инфекции се многу заразни, па затоа е важно да се спречи нивното ширење на други делови од телото или на други лица. Некои луѓе се поподложни од други и ги добиваат побрзо, некои не ги добиваат никогаш, дури и ако имаат секојдневен контакт со лице кое е заразено. Има едноставни хигиенски навики кои ќе ви помогнат да го спречите ширењето на габичните инфекции.

 • Мијте и сушете ги рацете темелно по контакт со заразениот дел, по нанесување средство или по допирање предмети и површини што може да бидат заразени.

 • Држете се подалеку од јавни места, каде што веројатно ќе ја ширите инфекцијата.

 • Користете ваши лични предмети, не споделувајте облека, обувки, крпи или постелнина.

 • Користете различни крпи за заразената област и за остатокот од телото.

Ако страдате од габична инфекција, Каснестен нуди низа производи кои ќе ви помогнат да ја излечите. Исто така, запомнете да бидете чисти, но избегнувајте прекумерно миење бидејќи тоа може да ја иритира вашата кожа. Секогаш е најдобро да ја лекувате вашата габична инфекција што е можно поскоро. Колку подолго ја оставате нелекувана, толку повеќе штета габата ќе ѝ нанесе на вашата кожа или нокти.

1 Pariser D, Scher RK, Elewski B, Rich P. Promoting and maintaining or restoring healthy nails: practical recommendations for clinicians and patients. Semin Cutan Med Surg. 2013 Jun;32(2 Suppl 1):S13–4.