Кандидијаза кај мажите

Кандидијазата е честа состојба што ги погодува и мажите и жените. Се појавува при прекумерен раст на една габа слична на квасецот, Candida albicans. Повеќето луѓе, кои развиваат габична инфекција се здрави, но имаат нарушен природен баланс на флората на нивната кожа.

Кај мажите, кандидијазата обично ја зафаќа главата на пенисот. Некои од раните симптоми на машката кандидијаза вклучуваат чешање на главата на пенисот, болка и воспаление на главата на пенисот, отекување на кожичката и чувство на чешање или печење при мокрење или сексуален однос.

Кандидијазата главно се развива кај мажите со попречено оптегнување на кожичката и кај оние со ослабен имунолошки систем. Не грижете се премногу ако дојдете во контакт со вагинална кандидијаза; иако е можно кандидијазата да се пренесе преку секс, тоа е невообичаено. Поверојатно е да добиете кандидијаза ако:

  • Имате попречено оптегнување на кожичката

  • Имате ослабен имунолошки систем

  • Пиете антибиотици

  • Страдате од дијабетес

Како да се спречи и како да се третира машката кандидијаза

Иако габичната инфекција на пенисот се лекува лесно, секогаш се препорачува да се преземат мерки на претпазливост за да се намали ризикот од нејзин развој. Одржувањето правилна хигиена и носењето комотна облека со пори се меѓу наједноставните и најефикасните мерки што ќе ви помогнат да ја спречите машката кандидијаза.

Бевте претпазливи, но сепак, добивте кандидијаза? Не грижете се – кандидијазата ефикасно се лекува со лекови без рецепт, кои ги ублажуваат првите симптоми за 3 до 14 дена. Меѓу најпопуларните лекови за кандидијазата се кремите, кои се нанесуваат на главата на пенисот 2-3 пати на ден – таков е Canesten Krem.

Погледнете неколку дополнителни совети за превенција:

  • Носете комотна облека и памучна долна облека со пори која не е претесна

  • Избегнувајте употреба на агресивни парфимирани сапуни или гелови за туширање во пределот на гениталиите

  • Чистете го пенисот редовно и целосно исушете го по миење

  • Туширајте се наместо да правите купки

Поврзани статии

Насмеана млада жена со виткана коса, облечена во сина кошула, среќна по третманот со дрозд од Канестен

Што е вагинитис?

Дознајте што е вагинитис и кои се вообичаените симптоми што можат да помогнат за да се идентификува. Исто така, дознајте како да го лекувате вагинитисот и како да спречите да се повтори.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Активна млада жена облечена во резервоар и стои во овластена поза наспроти сончева позадина

Здравје на вагината: што треба да знаете

Дознајте за причините и факторите на ризик од вагинални инфекции. Откријте кои се симптомите на тие инфекции и најдете совети како да спречите вагинални инфекции.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Среќна млада мајка облечена во бела кошула и го држи своето насмеано бебе

Сè што треба да знаете за вагинитисот во бременост

Дознајте сè што треба да знаете за габичната инфекција додека сте бремени. Научете како да избегнете и да спречите развој на вагинална габична инфекција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Womanена размислува за одговорите на квиз за тривијални дрозд

Квиз за вагинална габична инфекција

Решете го нашиот квиз за вагинална габична инфекција и откријте што е факт, а што е погрешно верување. Тестирајте го вашето знаење и споделете ги вашите резултати, ако сакате!

РЕШЕТЕ ГО КВИЗОТ ОНЛАЈН