Осип од пот

Осипот од пот е чест во текот на летото и може да ве погоди повеќе ако многу спортувате. Обично се појавува како црвен осип на вашата кожа.

Познат и како candida intertrigo, осипот од пот е површно воспаление на кожата предизвикано од габи и бактерии. Се развива во области на вашето тело каде што се задржува влагата, бидејќи габата Candida лесно се размножува кога е кожата потопла и влажна.

Мускулест човек со бел пешкир околу вратот среќен по третманот со осип на оган во Канестен

Симптоми на осип од пот

Икона на Канестен® за женски доктор

Разбирање на осипот од пот

Влажноста, триењето и недостатокот на вентилација придонесуваат за осип од пот. Затоа се појавува во наборите на кожата или во областите кои вообичаено остануваат покриени. Затоа и физичките вежби може да ги направат симптомите поизразени.

Активен млад човек во сива маичка, џогира

Лекување на осип од пот

Секогаш е најдобро осипот од пот, предизвикан од кандида, да започнете да го лекувате рано, со локални производи како креми или раствори.

Канестен нуди производи во вид на крема или раствор.

Превенирање на осипот од пот

Икона на Канестен® за триење раце

Избегнувајте триење при сушење на кожата за да спречите оштетување на кожата и ширење на инфекцијата.

Икона на Канестен® за фоликула на коса

Одржувајте ги погодените области на кожата суви, ладни и изложени на воздух.

Икона на Канестен® за хидрирање на рацете

Исчистете ја кожата нежно и ставете крем за хидрирање или бариера.

Канестен®, тесни панталони

Избегнувајте тесна облека што може да ја трие кожата и изберете природни ткаенини, наместо синтетички.

Факти за осипот од пот

Икона на Канестен® за патики за џогирање

Можно е да имате поголем ризик за развој на осип од пот кога водите активен начин на живот.

Икона на Канестен® за стапало

Осипот од пот се појавува во области со помала циркулација на воздухот, како што се пазувите, задниот дел на колената или меѓу прстите на рацете и на нозете.

Икона на Канестен® за розета за рак

Луѓето кои имаат прекумерна тежина или имаат ослабен имунолошки систем поради хемотерапија или ХИВ, кои страдаат од дијабетес, кои се изложени на голема топлина и влажност, кои користат претесна облека и обувки или се постојано во кревет, имаат многу поголема шанса за развој на осип од пот.

Дознајте повеќе за здравјето на кожата и на стапалата

Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Дознајте што е атлетско стапало (габична инфекција на стапалата) и како може да го добиете Дознајте за симптомите на оваа габична инфекција и како да ја лекувате. Научете како да спречите добивање атлетско стапало.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеан човек во бела маица среќен по третманот со чешање од Канестен

Сѐ што треба да знаете за тинеата

Откријте што е тинеа и што може да ја предизвика. Дознајте за лекувањето, симптомите и превенцијата на тинеата.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеана жена во бел џемпер среќна по третманот со рингворм од Канестен

Факти за лишајот

Дознајте што е лишај, што го предизвикува, како се шири и кој може да се зарази. Дознајте за вообичаените симптоми на лишајот, неговото лекување и превенција.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Мускулест човек со бел пешкир околу вратот среќен по третманот со осип на оган во Канестен

Дознајте повеќе за осипот од пот

Дознајте што е осип од пот, што го предизвикува и кои лица се изложени на ризик. Дознајте за симптомите, лекувањето и превенцијата на осип од пот.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Откријте како можат да ви помогнат добрите хигиенски навики да избегнете добивање и ширење габични инфекции.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ