Што е лишај?

Најпрво, и за среќа, лишајот лесно се лекува. Него го предизвикуваат група габи наречени дерматофити кои се одговорни за многу слични габични инфекции на кожата. Медицински познат како tinea corporis, лишајот е габична инфекција на горниот слој на кожата. Обично се појавува како црвен или сребрен осип што може да биде лушпест, сув, отечен или со јадеж. Раната предизвикана од оваа инфекција личи на лишај во форма на прстен.

Прстените обично се шират кон надвор како што се зголемуваат, додека центарот може да заздрави и да ја врати нормалната боја. Лишајот може да се појави на кое било место на телото, вклучувајќи го и скалпот (tinea capitis), препоните (тинеа) или стапалата (габична инфекција на стапалата). Лишајот на лицето или скалпот може да доведат до опаѓање на косата на одредени места.

Како се шири лишајот?

Лишајот е заразен и може да го фатите преку близок контакт со контаминирани предмети, како постелнина, чешли или крпи, заразено лице, животно или – во поредок случај – преку заразена почва. Исто така, лишајот може да се шири од и на различни делови од вашето тело. Инфекцијата често се шири меѓу децата, а се јавува и кај луѓе кои чуваат мачки и кучиња. Животните можат да добијат лишај и да го пренесат на луѓето преку допир.

Кој може да се зарази со лишај?

Габите одговорни за лишај лесно може да навлезат во горниот слој на вашата кожа ако таа стане мека и влажна од долго изложување на вода или ако имате помали повреди или гребаници. Изложени сте на ризик и доколку користите јавни тушеви или базени, бидејќи габите виреат во влажни и топли средини. Може да фатите лишај и доколку споделувате четки за коса или облека со заразено лице.

Симптоми на лишај1

Канестен® нуди крем и спреј кои содржат ефикасна антифунгална состојка. Тие ефикасно ја лекуваат инфекцијата со лишај и обезбедуваат отстранување на симптомите.

Запомнете дека е важно да ги нанесувате во текот на целиот препорачан период на лекување, дури и ако симптомите исчезнат и се чини дека инфекцијата се расчистува.

Кога да одите на лекар?

Треба да одите на лекар ако лишајот не се подобрува по седумдневна употреба на антифунгални лекови. Исто така, треба да одите на лекар ако имате лишај на скалпот или кога имате ослабен имунолошки систем.

Кога сте бремени или во поодминати годинин, лекарот може да ве посоветува дали смеете да користите антифунгален лек или да препорача алтернативно лекување.

3 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Превенција на лишајот4

Лишајот тешко се превенира бидејќи габата што го предизвикува е многу честа и заразна. Сепак, може да го намалите ризикот од заразување или ширење на лишајот на други лица ако практикувате здрави и хигиенски навики. Еве неколку корисни совети:

Поврзани статии

Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Откријте како можат да ви помогнат добрите хигиенски навики да избегнете добивање и ширење габични инфекции.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Дознајте што е атлетско стапало (габична инфекција на стапалата) и како може да го добиете Дознајте за симптомите на оваа габична инфекција и како да ја лекувате. Научете како да спречите добивање атлетско стапало.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеан човек во бела маица среќен по третманот со чешање од Канестен

Сѐ што треба да знаете за тинеата

Откријте што е тинеа и што може да ја предизвика. Дознајте за лекувањето, симптомите и превенцијата на тинеата.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеана жена во бел џемпер среќна по третманот со рингворм од Канестен

Факти за лишајот

Дознајте што е лишај, што го предизвикува, како се шири и кој може да се зарази. Дознајте за вообичаените симптоми на лишајот, неговото лекување и превенција.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Мускулест човек со бел пешкир околу вратот среќен по третманот со осип на оган во Канестен

Дознајте повеќе за осипот од пот

Дознајте што е осип од пот, што го предизвикува и кои лица се изложени на ризик. Дознајте за симптомите, лекувањето и превенцијата на осип од пот.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ