Состојби во интимните предели: на што да внимавате и зошто

Интимното здравје ги засега сите жени, но оваа тема сè уште не е доволно присутна. Секогаш запомнете дека не сте сами и дека вашето интимно здравје не е нешто за што треба да се чувствувате засрамена. Повеќето вагинални состојби, како што е кандидијазата, лесно се лекуваат, но може да предизвикаат непријатност ако не се лекуваат. Затоа, секогаш е најдобро да се грижите за вашата интима и да побарате совет од лекар секогаш кога чувствувате дека нешто не е во ред.

Причината зошто треба да се грижите внимателно за вашите интимни области е тоа што вашата вагина е средина многу подложна за развој на микроби. pH-вредноста во вагината е различна од pH-вредноста во остатокот од вашето тело, така што дури и појак сапун може да го наруши нивото на pH. А ризичен може да биде и менструалниот циклус, кога лошата хигиена може да доведе до развој на бактерии. Некои бактерии може да се пренесат и преку секс.

Инфекциите во интимните делови може да почнат со чешање меѓу нозете или со необичен исцедок, често со непријатен мирис. Ако ги забележите овие симптоми, запомнете дека никогаш не е добра идеја да молчите и да се надевате дека ќе поминат сами по себе. Не грижете се, бидејќи овие состојби се вообичаени и обично се лекуваат лесно, но секогаш е препорачливо да побарате помош од вашиот гинеколог кога првпат ќе забележите нешто невообичаено.

Ако не го познавате добро вашето тело, можеби нема лесно да забележите дали вагиналниот исцедок е променет. Може дури да помислите дека и обичниот исцедок е знак за инфекција. Сепак, обичниот (проѕирен или бел) исцедок е нормална појава што покажува дека вашата вагина е здрава. Вашето тело лачи исцедок кој ја чисти и ја подмачкува вагината. Меѓутоа, смрдливиот исцедок со променета боја може да укажува на појава на инфекција.

Причини и предизвикувачи на вагинални инфекции

Зошто треба да ја преземете контролата врз здравјето на вашата вагина?

Може да има многу физички и психолошки последици од нелекување на вагиналните инфекции. Многу жени согледуваат дека нивната психолошка благосостојба е нарушена, како и нивната врска. Покрај тоа, нелекуваните интимни инфекции може да имаат влијание и врз вашето општо здравје. Затоа, не прифаќајте го пристапот „чекај и види што ќе се случи“, туку преземете акција за да можете побрзо да го вратите чувството на нормалност.

Млада жена со темна коса, облечена во црвен џемпер, стои самоуверено и смирено се насмевнува

Како можете да ја спречите појавата на инфекции?

Постојат едноставни начини кои можат да помогнат да се спречи појавата или повторувањето на интимните инфекции. Редовната и правилна хигиена на вашите интимни предели може да помогне во контролата на добрите бактерии. Треба да се миете секој ден со благ сапун, без мирис. Откако ќе се измиете, треба темелно да ги исушите интимните предели.

Друг начин кој помага да се избегнат инфекциите е да се носи комотна, апсорбирачка облека и памучна долна облека. Овој вид облека ќе помогне во циркулацијата на воздухот и ќе помогне пределот на гениталиите да остане сув.

Исто така, треба да ја имате предвид хигиената кога имате секс. Празнете го мочниот меур по сексот. Преземањето на оваа мерка ќе помогне да се отстранат сите бактерии што можеби се прошириле во мочниот канал (кој се наоѓа веднаш над вагиналниот отвор) со цел да се спречи ширење циститис.

Други работи што треба да ги запомните ако сакате да избегнете вагинални инфекции:

Многу е важно да водите особена грижа за вашата вагинална област. Користењето нормални сапуни и гелови за туширање или прекумерното миење може да доведе до дисбаланс на pH-вредноста, што пак може да доведе до инфекции.

Поврзани статии

Насмеана млада жена со виткана коса, облечена во сина кошула, среќна по третманот со дрозд од Канестен

Што е вагинитис?

Дознајте што е вагинитис и кои се вообичаените симптоми што можат да помогнат за да се идентификува. Исто така, дознајте како да го лекувате вагинитисот и како да спречите да се повтори.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Насмеан млад човек во сив скокач, среќен по третманот со дрозд Канестен

Причини и симптоми на габична инфекција кај мажи

Намалете го ризикот од развој на габична инфекција и дознајте повеќе за симптомите, превенцијата и третманот на габичната инфекција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Среќна млада мајка облечена во бела кошула и го држи своето насмеано бебе

Сè што треба да знаете за вагинитисот во бременост

Дознајте сè што треба да знаете за габичната инфекција додека сте бремени. Научете како да избегнете и да спречите развој на вагинална габична инфекција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Womanена размислува за одговорите на квиз за тривијални дрозд

Квиз за вагинална габична инфекција

Решете го нашиот квиз за вагинална габична инфекција и откријте што е факт, а што е погрешно верување. Тестирајте го вашето знаење и споделете ги вашите резултати, ако сакате!

РЕШЕТЕ ГО КВИЗОТ ОНЛАЈН