Лишај

Дали сте забележале црвени кругови на вашата кожа кои се зголемуваат? Ако е така, можно е да имате лишај. 1

Состојбата позната како лишај на кожата (tinea corporis) е локална габична инфекција. Обично изгледа како црвен круг на горниот слој на вашата кожа, што може да се шири и да се зголеми додека внатрешниот дел од кругот се враќа во нормална боја.

  1. Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010
Насмеана жена во бел џемпер, среќна по лекувањето на лишајот со Канестен®

Симптоми на лишај1

Икона на Канестен® за женски доктор

Разбирање на лишајот

Лишајот е заразен! Може да заболите преку исеченица на кожата, контакт со заразена кожа или со контаминирани предмети, како крпи и козметички производи.

Среќна млада жена со темна коса, облечена во маица, се протега и се смее по лекувањето на лишајот со Канестен®

Лекување на лишајот

Анти-габичните креми ја убиваат габата одговорна за симптомите на лишај и овозможуваат заздравување на кожата. 3

Може брзо да ги ублажите симптомите со лесно нанесување на анти-габични производи во вид на крема. Тие продираат доволно длабоко за да дојдат до причинителот на вашата инфекција, но не се агресивни кон кожата. Почнете го лекувањето што е можно поскоро за да спречите лишајот да зарази други области на вашата кожа.

  1. 3 Hay RJ and Ashbee HR. Mycology. Rook’s Textbook of Dermatology. Chapter 36. Uredniki: Tony Burns, Stephen Breathnach, Neil Cox in Christopher Griffiths. 2010

Превенирање лишај4

  1. 4 Piérard GE, Arrese JE, Piérard-Franchimont C. Treatment and prophylaxis of tinea infections. Drugs. 1996 Aug;52(2):209–24.
Canesten touching finger icon

Избегнувајте допирање на заразените места на вашата кожа. Ова може да ја прошири инфекцијата во други области.

Canesten hand washing icon

Редовно мијте ги рацете, вклучително и по употреба на анти-габични креми.

Canesten thermometer icon

Избегнувајте прекумерно потење, влажност и топлина. Овие услови се идеални за раст на габите.

Canesten dog with ringworm icon

Лишајот ги погодува и животните! Ветеринар нека провери дали вашите миленици имаат лишај, особено ако забележите дека на некои места немаат крзно. Држете се понастрана од животни заразени со лишај.

Факти за лишајот

Canesten ringworm on hand icon

Не треба да се чувствувате вознемирени – лишајот лесно се лекува!

Canesten medications icon

Лишајот е габична инфекција и потребни се антифунгални лекови за да се ослободите од инфекцијата.

Canesten woman enjoying beauty mask icon

Може да помогнете во превенцијата на лишај со редовен пилинг на телото. На овој начин ја лишувате габата од нејзината храна.

Дознајте повеќе за здравјето на кожата и на стапалата

Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Дознајте што е атлетско стапало (габична инфекција на стапалата) и како може да го добиете Дознајте за симптомите на оваа габична инфекција и како да ја лекувате. Научете како да спречите добивање атлетско стапало.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеан човек во бела маица среќен по третманот со чешање од Канестен

Сѐ што треба да знаете за тинеата

Откријте што е тинеа и што може да ја предизвика. Дознајте за лекувањето, симптомите и превенцијата на тинеата.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеана жена во бел џемпер среќна по третманот со рингворм од Канестен

Факти за лишајот

Дознајте што е лишај, што го предизвикува, како се шири и кој може да се зарази. Дознајте за вообичаените симптоми на лишајот, неговото лекување и превенција.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Мускулест човек со бел пешкир околу вратот среќен по третманот со осип на оган во Канестен

Дознајте повеќе за осипот од пот

Дознајте што е осип од пот, што го предизвикува и кои лица се изложени на ризик. Дознајте за симптомите, лекувањето и превенцијата на осип од пот.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Откријте како можат да ви помогнат добрите хигиенски навики да избегнете добивање и ширење габични инфекции.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ