Канестен®1 вагинална таблета 500mg

Канестен®1 вагинална таблета 500mg

ШТО ПРЕТСТАВУВА КАНЕСТЕН® 1 ВАГИНАЛНА ТАБЛЕТА И ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВА

Kлотримазол е дериват на имидазол со антигабично дејство. Клотримазол дејствува врз габите на тој начин што го инхибира создавањето ергостерол, што доведува до структурни и функционални оштетувања на цитоплазматската мембрана.

Канестен® 1 вагинална таблета се користи за лекување инфекции на половите органи (вагинитис) што ги предизвикуваат габи (најчесто CANDIDA) и суперинфекции со бактерии чувствителни на клотримазол.

Како да знам дека е кандидијаза?

6 главни симптоми

  • Чешање

  • Оток

  • Црвенило

  • Необичен исцедок

  • Печење

  • Болка

Кандидијазата обично не го менува нивото на pH и нема мирис, но може да почувствувате болка за време на секс или мокрење.

Без грижи!

Можеби чувството е непријатно, но нема потреба да се плашите. Кандидијазата не е сексуално пренослива болест или сериозна состојба и во повеќето случаи може лесно и ефикасно да се излечи. Исто така, вообичаена е и многу честа – 3 од 4 жени ја добиваат барем еднаш за време на нивниот живот и не е предизвикана од недостаток на хигиена1.

  1. Gonçalves B, Ferreira C, Alves CT, Henriques M, Azeredo J, Silva S. Vulvovaginal candidiasis: epidemiology, microbiology and risk factors. Crit Rev Microbiol. 2016;42(6):905-927.oi:10.3109/1040841X.2015.1091805

Верувајте му на Канестен®

Икона на Канестен® за штит

Ефикасен1

Ги убива причинителите на инфекцијата и ги отстранува симптомите

  1. 1.Fleury F, Hughes D, Floyd R. Therapeutic results obtained in vaginal mycoses after single-dose treatment with 500 mg clotrimazole vaginal tablets. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 1985;152(7):968-970. doi:10.1016/s0002-9378(85)80013-2.
Икона на Канестен® за палците горе

занеслив

Ефикасност базирана на повеќедецениска наука и иновација

Икона на Канестенза форми на производот

Практичен

Изберете Канестен® производ кој им одговара на вашите потреби. Достапен во различни форми лесни за употреба.

Изберете го вашето лекување

Во целата палета на Канестен® производи за кандидијаза, сите лекови се подеднакво ефикасни за лекување на инфекцијата.

Ние нудиме ефикасни решенија кои одговараат на различни начини на живот и преференции. Изберете ја опцијата што најмногу ви одговара:

Икона за лекување во 3 дена и 1 ден

Различна доза што одговара на вашите желби: од 1-дневно лекување (нашата најголема доза) за жени кои имаат брз начин на живот или за жени кои претпочитаат пократко 3-дневно лекување (обична јачина на лекот).

Начин на употреба

Канестен® апликатор за вагинални таблети

 

Извлечете го клипот на апликаторот колку што е можно повеќе. Ставете ја вагиналната таблета во апликаторот, така што да се гледа приближно половина од таблетата од апликаторот со заоблената страна кон надвор. Додека го правите ова, со своите прсти малку притиснете го заоблениот врв на апликаторот.

Внимателно вметнете го апликаторот со таблетата колку што е можно подлабоко во вагината (ова најлесно се постигнува кога лежите на грб со малку подвиткани колена).

Притиснете го клипот на апликаторот до крај и таблетата ќе остане во вагината. Извадете го апликаторот.

Кандидијаза: кои се факторите на ризик?

Габите и бактериите се природно присутни во вашата вагина. Кандидијазата се јавува кога се зголемува нивото на Candida albicans. Постојат моменти кога сте поподложни на кандидијаза:

Икона на Канестен® за бременост

Во бременоста посоветувајте се со вашиот гинеколог.

Икона на Канестен® за габични клетки под микроскоп

Кога имате ослабен имунолошки систем

Икона на Канестен® за менструација

Кога имате менструален циклус

Икона на Канестен® за таблети во блистер пакување

Кога земате одредени лекови

Икона на Canesten за стетоскоп

Кај медицински состојби како што се дијабетес или ХИВ и кога примате хемотерапија

Кандидијаза: како да ја спречам?

Ако сте загрижени дека кандидијазата ќе се врати или страдате од повторливи симптоми, постојат неколку работи што може да ги пробате:

Икона на Канестен® за долна облека

Носете памучна долна облека и редовно менувајте ја, особено по вежбање

Икона на Канестен® за тампони и влошки

Често менувајте ги тампоните или влошките

Икона на Канестен® за пречкртана бања со меурчиња

Избегнувајте многу жешки бањи со меурчиња

Икона на Канестен® за срцева фреквенција

Избегнувајте стрес и хранете се здраво, без храна со висока содржина на шеќер

Икона на Канестен® за без парфем

Избегнувајте парфимирани производи во и околу вашите интимни делови

Икона на Канестен® за ролна тоалетна хартија

Бришете се од напред кон назад по одење во тоалет

Не дозволувајте кандидијазата да ве забави

Преземете контрола врз симптомите на кандидијазата, без грижи и непријатности.

Активна млада жена облечена во маица и стои самоуверено, со сончева заднина


Не пропуштајте ништо – оставете Канестен® да ви помогне целосно да уживате во животот.

Насмеана млада жена, носи очила и гледа во нејзиниот телефон, среќна по лекувањето на кандидијаза со Canesten

Дали мажите добиваат кандидијаза?

Поретко е отколку кај жените, но и мажите може да страдаат од симптоми на кандидијаза

Насмеана млада двојка која се забавува, среќни по лекувањето со Канестен®
  • Иако не е сексуално пренослива болест, може да се пренесува меѓу лицата за време на сексот. Стегната кожичка, ослабен имунолошки систем, антибиотици или дијабетес може да ги направи мажите поподложни
  • Канестен® крем обезбедува ефикасно лекување за мажи со кандидијаза.

Канестен® им помага на жените низ целиот свет повеќе од 40 години

Ги разбира, ги спречува и ги лекува нивните интимни заболувања, за да се чувствуваат пријатно во својата кожа.

Канестен®, сигурен избор повеќе од 40 години, банер

Често поставувани прашања