Canesten® крем

Canesten® крем

ШТО ПРЕТСТАВУВА КАНЕСТЕН® КРЕМ И ЗА ШТО СЕ УПОТРЕБУВА

Клотримазол е дериват на имидазол со широк спектар на антигабично дејство. Клотримазол дејствува врз габите на тој начин што го инхибира создавањето ергостерол, што доведува до структурни и функционални оштетувања на цитоплазматската мембрана. Канестен® кремот се
употребува за лекување дерматомикози (габични инфекции на кожата) предизвикани од дерматофити, квасни габи, мувла и други габи (габични инфекции на стапалата и кожата меѓу прстите на нозете, габични инфекции на рацете, габични инфекции на кожата на телото и на кожните ингвинални набори, питиријазис верзиколор) и еритразма. Кај жените се употребува за лекување на габични инфекции на срамните усни и околното подрачје и кај мажите инфекција на главата и кожичката на машкиот полов орган што ја предизвикале квасни габи (кандиден вулвитис и кандиден баланитис).

Што е габична инфекција на стапалата?

Тоа е габична инфекција на кожата предизвикана од габи кои виреат во топли и влажни средини, како соблекувални, тушеви и јавни базени. Одењето боси на овие места ве изложува на поголем ризик. Габичната инфекција на стапалата обично се појавува меѓу прстите на нозете, но може да ги зафати и табаните и страните на стапалата.

Корисно да се знае!

Не мора да сте спортист за да се заразите и не е предизвикана од лоша хигиена. Габичните инфекции на кожата може да бидат непријатни, но во повеќето случаи нема за што да се грижите – лесно се лекуваат.

Вообичаени симптоми на габични инфекции на кожата

  • Црвен осип или плускавци
  • Чешање, пецкање или боцкање
  • Излупена, напукана или лушпеста кожа
  • Испукана, омекната или побелена кожа
  • Непријатен мирис

Верувајте му на Канестен®

Икона на Канестен®за штит

Целосен

Ги убива причинителите на инфекцијата и ги отстранува симптомите

Икона на Canesten за палците горе

Сигурен

Ефикасност базирана на повеќедецениска наука и иновација

Како се користи?

Лекот треба да го употребувате како што е пропишано во Внатрешното упатство за пациентот (освен ако лекарот не одреди поинаку). Доколку не сте сигурни, Ве молиме советувајте се со Вашиот лекар или фармацевт. Ако не се придржувате кон упатството, лекот нема да дејствува правилно.
Канестен® кремот нанесете го во тенок слој и втријте го на заболените места 2- до 3-пати на ден. За површина голема колку дланка обично е потребно мало количество крем (истиснете околу 1/2 сm).

Не заборавајте!
За да се обезбеди целосно излекување во зависност од индикацијата, третманот треба да продолжи според индикациите, дури и ако симптомите исчезнат.

Кога имате габична инфекција на стапалата

Габичната инфекција на стапалата е честа состојба. Не е сериозна и не е крај на светот, но симптомите се досадни и може да се влошат ако инфекцијата се задржи или се повтори.Затоа, не треба да ја игнорирате:

Икона на Canesten за габични клетки под микроскоп

Габичната инфекција нема да помине сама по себе. Лекувајте ја, не кријте ја.

Икона на Canesten за часовник

Инфекцијата не исчезнува само затоа што симптомите исчезнуваат. Антифунгалниот третман треба да трае 3-4 седмици за да биде целосно ефикасен.

Икона на Canesten за крем

Почнете го лекувањето најскоро што можете за поефикасно лекување.

Икона на Canesten за габични клетки кои се шират

Ако не се лекува, габичната инфекција на стапалата може да се прошири на други делови на вашето тело и да предизвика други видови габични инфекции на кожата или на ноктите.

Грижете се за вашите најблиски

Габичната инфекција на стапалата е многу заразна. Не само што лесно се шири на другите делови на вашето тело, туку и на други лица.Вашите најблиски се особено подложни, но може да направите неколку работи:

Икона на Canesten за обувка

Не споделувајте обувки, крпи или постелнина

Икона на Canesten за лице со дијалог-рамка

Кажете им на вашите најблиски за инфекцијата за да преземат слични мерки на претпазливост.

Икона на Canesten за лекување со крем

Ако е потребно, помогнете им да се излекуваат со Канестен®.

Преземете контрола врз габичните инфекции на кожата

Обујте ги обувките самоуверено и не пропуштајте ништо.

Мајка и дете легнати на плажа со прекрстени нозе, среќни по лекување на габична инфекција на кожата со Canesten


Избркајте ги вознемиреноста и непријатноста – дозволете Канестен® да ви помогне да уживате секој ден.

GГрупа млади насмеани луѓе кои седат на подот и играат видео игри, среќни по лекување на габична инфекција на кожата со Canesten

Во Канестен®, ние со децении сме пионери за антифунгални решенија

Нудиме сигурно лекување и практични совети за самите да го решите проблемот.

Канестен®, сигурен избор повеќе од 40 години, лого

 

Често поставувани прашања