Факти за вагиналната габична
инфекција за време на
бременоста

Честа кај жените, вагиналната габична инфекција – позната како кандидијаза – главно е предизвикана од габата Кандида и погодува 3 од 4 жени за време на нивниот живот1. Често се појавува како резултат на земање лекови или носење претесна облека и долна облека, но и бремените жени може да добијат кандидијаза поради брзите промени што влијаат на нивните тела. Хормоналната нерамнотежа, а особено високото ниво на естроген, ја зголемуваат веројатноста за развој на вагинална кандидијаза.

Ако имате кандидијаза за време на бременоста или додека се обидувате да затрудните, не треба да се грижите. Еве неколку факти за кандидијазата што секоја идна мајка треба да ги знае:

  • Иако може да предизвика непријатност или болка за време на сексот, кандидијазата нема да ве спречи да забремените

Избегнување и лекување на кандидијазата за време на бременоста

Постојат голем број мерки на претпазливост што може да ги преземе секоја бремена жена за да го намали ризикот од појава на кандидијаза додека е бремена. Тие се лесни, практични и ефикасни во спречувањето на вагиналната габична инфекција. Правилна хигиена, памучна долна облека со пори и редовни прегледи кај вашиот гинеколог, се некои од работите што помагаат да се намали ризикот од кандидијаза.

Меѓутоа, ако и покрај ова, заболите од габична инфекција, прво посетете го вашиот гинеколог пред да ја лекувате на каков било начин. Лекувањето на кандидијазата често вклучува вагинални таблети или крем против кандидијаза.

Со оглед на тоа што превенцијата е подобра од лекувањето, еве неколку совети кои ќе ви помогнат да избегнете кандидијаза:

  • Носете памучна долна облека со пори, која не е претесна

  • Одржувајте правилна хигиена, но избегнувајте купки со меурчиња и користење сапуни или какви било производи за лична нега кои содржат јаки хемикалии околу вагината

  • Не користете гелови за туширање бидејќи може да го зголемат ризикот од иритација на вагината и да ја нарушат pH-рамнотежата на вагината

  • Секојдневно менувајте ја долната облека и перете ја во жешка вода

  • Бришете се однапред кон назад за да спречите пренесување на бактериите до вашата вагина

Поврзани статии

Насмеана млада жена со виткана коса, облечена во сина кошула, среќна по третманот со дрозд од Канестен

Што е вагинитис?

Дознајте што е вагинитис и кои се вообичаените симптоми што можат да помогнат за да се идентификува. Исто така, дознајте како да го лекувате вагинитисот и како да спречите да се повтори.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Активна млада жена облечена во резервоар и стои во овластена поза наспроти сончева позадина

Здравје на вагината: што треба да знаете

Дознајте за причините и факторите на ризик од вагинални инфекции. Откријте кои се симптомите на тие инфекции и најдете совети како да спречите вагинални инфекции.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Насмеан млад човек во сив скокач, среќен по третманот со дрозд Канестен

Причини и симптоми на габична инфекција кај мажи

Намалете го ризикот од развој на габична инфекција и дознајте повеќе за симптомите, превенцијата и третманот на габичната инфекција.

ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
Womanена размислува за одговорите на квиз за тривијални дрозд

Квиз за вагинална габична инфекција

Решете го нашиот квиз за вагинална габична инфекција и откријте што е факт, а што е погрешно верување. Тестирајте го вашето знаење и споделете ги вашите резултати, ако сакате!

РЕШЕТЕ ГО КВИЗОТ ОНЛАЈН