Smiling young woman wearing red T-shirt, happy after Cantesten's treatment and complete relief from thrush and its 6 main symptoms

Вагинитис

Почеста е отколку што мислите. Кандидијазата е вагинална габична инфекција предизвикана од прекумерно размножување на природна габа слична на квасец, наречена Candida albicans.

Ако забележите иритација и воспаление на вагината, можно е да имате габична инфекција. Ова се случува кога добрите бактерии во вашата вагина не можат да ја држат габата под контрола или кога имунолошкиот систем е ослабен. Да ви напоменеме дека кандидијазата не е сексуално пренослива инфекција.

Симптоми на кандидијазата

  Повеќето луѓе искусиле симптоми како што се:

  • Чешање во вагината / вулвата
  • Болка на влезот во вагината (вулвата)
  • Делумно отекување на вагиналните усни (лабија)
  • Бел исцедок како сирење

  Овие симптоми не се невообичаени:

  • Болка при сексуален однос
  • Густ исцедок
  • Црвени и отечени вагинални усни
  • Чувство на печење околу вулвата
  • Болка при мокрење
  • Болки во вагиналниот предел
  • Распукана кожа околу вулвата

  Треба да посетите лекар ако:

  • Имате вагинитис за првпат
  • Често добивате вагинитис или повторно се јавува во период покус од 2 месеца
  • Нема подобрување на симптомите по три дена или ако не исчезнат за седум дена
  • Ако сте бремена или доите
  • Имате помалку од 12 години
  • Имате треска, морници, мачнина или ако повраќате
  • Имате невообичаен исцедок со мирис
  Икона на Канестен® со женски доктор

  Разбирање на кандидијазата

  Сите знаеме дека е непријатна, но не грижете се – кандидијазата обично се лекува лесно. Ако ви треба дополнителна помош, фармацевт или лекар може да ви помогне во наоѓањето на најдобрите лекови за вас.

  Лекување на кандидијазата

  Вагиналната габична инфекција се третира со лекови достапни без рецепт во аптека или со рецепт од вашиот лекар.

  Обично лекувањето е едноставно. За лекување на инфекцијата, може да користите внатрешен третман кој ја содржи активната состојка клотримазол и да изберете вагинална таблета или внатрешен вагинален крем. Сите овие производи ја лекуваат инфекцијата, но различни луѓе претпочитаат различни начини на лекување. Надворешните кремови за кандидијаза ќе помогнат да ги смирите симптомите, како што е чешањето.

  Ви нудиме корисен совет: лекувањето само на чешањето со надворешен крем нема да ја излечи инфекцијата, затоа не заборавајте да го лекувате изворот на кандидијазата со вагинални таблети.

  Превенирање на кандидијазата

  Икона на Канестен® со женски гаќи

  По туширање или пливање, проверете дали вагиналната област е целосно чиста и сува.

  Симбол на Канестен® за без парфеми

  Треба да избегнувате мириси за време на инфекцијата, како и други иритирачки хемикалии, како парфимирани сапуни, купки со меурчиња или обични парфимирани гелови за туширање.

  Икона на Канестен®, тоалетна хартија

  Бришете од напред кон назад по одење во тоалет. Ова ќе спречи габата да влезе во вагината.

  Факти за кандидијазата

  Икона на Canesten за графикон во вид на пита

  Може да се случи секому – 75% од жените имаат кандидијаза најмалку еднаш во својот живот1.

  1. Gonçalves B, Ferreira C, Alves CT, Henriques M, Azeredo J, Silva S. Vulvovaginal candidiasis: epidemiology, microbiology and risk factors. Crit Rev Microbiol. 2016;42(6):905-927.oi:10.3109/1040841X.2015.1091805

  Икона на Канестен® за габични клетки под микроскоп

  Кандидијазата обично е предизвикана од Candida albicans, габа која природно се наоѓа во вашата вагинална микрофлора.

  Симбол на Канестен® за без хемикалии

  Може да помогнете во спречувањето на габичните инфекции ако избегнувате храна која содржи многу шеќер, ако избегнувате стрес и ако водите здрав живот, со што ќе помогнете вашиот имунолошки систем да остане силен.

  Дознајте повеќе за интимното здравје

  Womanена размислува за одговорите на квиз за тривијални дрозд

  Квиз за вагинална габична инфекција

  Решете го нашиот квиз за вагинална габична инфекција и откријте што е факт, а што е погрешно верување. Тестирајте го вашето знаење и споделете ги вашите резултати, ако сакате!

  РЕШЕТЕ ГО КВИЗОТ ОНЛАЈН
  Насмеана млада жена со виткана коса, облечена во сина кошула, среќна по третманот со дрозд од Канестен

  Што е вагинитис?

  Дознајте што е вагинитис и кои се вообичаените симптоми што можат да помогнат за да се идентификува. Исто така, дознајте како да го лекувате вагинитисот и како да спречите да се повтори.

  ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
  Среќна млада мајка облечена во бела кошула и го држи своето насмеано бебе

  Сè што треба да знаете за вагинитисот во бременост

  Дознајте сè што треба да знаете за габичната инфекција додека сте бремени. Научете како да избегнете и да спречите развој на вагинална габична инфекција.

  ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
  Насмеан млад човек во сив скокач, среќен по третманот со дрозд Канестен

  Причини и симптоми на габична инфекција кај мажи

  Намалете го ризикот од развој на габична инфекција и дознајте повеќе за симптомите, превенцијата и третманот на габичната инфекција.

  ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ
  Активна млада жена облечена во резервоар и стои во овластена поза наспроти сончева позадина

  Здравје на вагината: што треба да знаете

  Дознајте за причините и факторите на ризик од вагинални инфекции. Откријте кои се симптомите на тие инфекции и најдете совети како да спречите вагинални инфекции.

  ПРОЧИТАЈ ПОВЕЌЕ