Тинеа1

Непријатна е на повеќе од еден начин – дознајте повеќе за тинеата.

Тинеата (tinea cruris) е габична инфекција на препоните, која ги погодува бутовите, задникот и долните делови на стомакот. Таа е предизвикана од дерматофити, група габи кои виреат во влажна и топла средина, како што е мократа или тесна облека. Може да ја фатите преку контакт со контаминирани крпи или облека или да пренесете габи од други погодени области на вашата кожа преку гребаници.

  1. Hainer BL. Dermatophyte infections. Am Fam Physician. 2003 Jan 1;67(1):101–8
Насмеан маж во бела маица, среќен по лекувањето тинеа со Канестен®

Симптоми на тинеа

Canesten female doctor icon

Разбирање на тинеата

Дерматофитите се габи кои предизвикуваат тинеа, како и разни други кожни заболувања. Тие лесно се шират од погодените области, поради што треба да ги лекувате сите габични инфекции што е можно поскоро.

Насмеан млад човек со темна коса облечен во небесно сина кошула, среќен по третманот на тинеа со Канестен®

Лекување на тинеата

Започнете го лекувањето рано за да се ослободите од тинеата брзо

Најдобар начин на лекување на тинеата е анти-габичен крем во комбинација со антивоспалително средство. Третманот ги ублажува симптомите како што се чешање и болка кои се резултат на габичните инфекции.

Канестен® нуди низа ефикасни производи во форма на крем или раствор со кои се лекува тинеата

Превенција на тинеа

Икона на Канестен®, широки тренерки

Кога вежбате, носете широка облека и избегнувајте синтетички материјали.

Икона на Канестен® за пена од сапун на дланка

Одржувајте правилна хигиена и одржувајте ја областа на препоните сува, особено по миење или вежбање.

Икона на Канестен® за машки гаќи

Носете само памучна долна облека и менувајте ја секојдневно.

Икона на Канестен® за закачена крпа

Редовно менувајте ги крпите и избегнувајте користење крпи достапни во јавните места.

Факти за тинеата

Икона на Канестен® за машко торзо

Често почнува кај нозете – тинеата е габична инфекција предизвикана од истите габи одговорни за габичната инфекција на стапалата.

Икона на Канестен® за маж што носи вратоврска

Ако сте маж, веројатноста да заболите од тинеа е многу поголема.

Икона на Конестен за чешање на дланките

Избегнете го чешањето! Проверете ги нашите совети за превенција за да се заштитите себеси и другите од заразни габични инфекции како што е тинеата.

Дознајте повеќе за здравјето на кожата и на стапалата

Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Откријте како можат да ви помогнат добрите хигиенски навики да избегнете добивање и ширење габични инфекции.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Дознајте што е атлетско стапало (габична инфекција на стапалата) и како може да го добиете Дознајте за симптомите на оваа габична инфекција и како да ја лекувате. Научете како да спречите добивање атлетско стапало.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеан човек во бела маица среќен по третманот со чешање од Канестен

Сѐ што треба да знаете за тинеата

Откријте што е тинеа и што може да ја предизвика. Дознајте за лекувањето, симптомите и превенцијата на тинеата.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеана жена во бел џемпер среќна по третманот со рингворм од Канестен

Факти за лишајот

Дознајте што е лишај, што го предизвикува, како се шири и кој може да се зарази. Дознајте за вообичаените симптоми на лишајот, неговото лекување и превенција.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Мускулест човек со бел пешкир околу вратот среќен по третманот со осип на оган во Канестен

Дознајте повеќе за осипот од пот

Дознајте што е осип од пот, што го предизвикува и кои лица се изложени на ризик. Дознајте за симптомите, лекувањето и превенцијата на осип од пот.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ