Габична инфекција на стапалата

Не мора да сте спортист за да ја фатите – габичната инфекција на стапалата може да го погоди секого! 1,2

Габичната инфекција на стапалата (tinea pedis) е предизвикана, пред сè, од габи наречени дерматофити. Тие виреат во топли и влажни средини, како што се соблекувални и тушеви, во обувки и чорапи или на испотени стапала. Тие се чувствуваат како дома меѓу прстите, но може да ги зафатат и табаните и страните на стапалата.

  1. Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4
  2. Field LA1, Adams BB. Tinea pedis in athletes. Int J Dermatol. 2008 May;47(5):485–92.
Жена во шорцеви и во бели патики, ги врзува врвките

Симптоми на габична инфекција на стапалата

Икона на Canesten за женски доктор

Информации за габичната инфекција на стапалата1

Најважната работа што треба да ја знаете за габичната инфекција на стапалата е дека е многу заразна. Лесно може да ја добиете инфекцијата преку контакт кожа со кожа или преку контакт со контаминирани површини. Исто така, ако не се лекува, многу поверојатно е да се повтори, а габата може да се прошири на други области од вашето тело или на вашите најблиски.

  1. Ilkit M, Durdu M. Tinea pedis: The etiology and global epidemiology of a common fungal infection. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb 4
Маж во скок

Лекување габична инфекција на стапалата

Земање ефикасни антифунгални лекови е најдобриот третман за оваа состојба. Средствата за третман на габична инфекција на стапалата се достапни во вашата аптека без рецепт.

Локалните третмани се лесни за примена и се насочени кон главните видови габи кои предизвикуваат габична инфекција на стапалата.

Канестен® нуди низа антифунгални третмани кои го запираат растот на габите, ги убиваат габите и ги ублажуваат симптомите на габична инфекција на стапалата.

Превенирање габична инфекција на стапалата

Икона на Канестен® за закачена крпа

Кога ги сушите стапалата, обрнете посебно внимание на местата меѓу прстите.

Икона на Канестен® за чист чифт чорапи

Носете чисти чорапи секој ден. Променете ги чорапите по спортување или во жешко време.

Икона на Канестен® за исечен и чист нокт на ножен прст

Редовно сечете и чистете ги ноктите на ножните прсти за да спречите ширење на габичната инфекција.

Факти за габичната инфекција на стапалата

Икона на Канестен® за јавен туш

Ризикот да добиете габична инфекција на стапалата е поголем ако одите боси во јавните тушеви, спортските сали и соблекувалните или кога сте во контакт со заразено лице.

Икона на Канестен® за Земја

Ова е чест проблем. Иако секој може да заболи од оваа инфекција, мажите и постарите луѓе се изложени на поголем ризик.

Икона на Канестен® за отворена дланка

Лекувајте ја рано – ако не се лекува, габичната инфекција на стапалата може да се прошири на другите делови од вашето тело. Ова често се случува преку гребаници и може да предизвика други габични инфекции, како што е тинеа.

Дознајте повеќе за здравјето на кожата и на стапалата

Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Откријте како можат да ви помогнат добрите хигиенски навики да избегнете добивање и ширење габични инфекции.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Womanена во шорцеви облечена во бели патики врзувајќи чевли

Дознајте сѐ за атлетското стапало

Дознајте што е атлетско стапало (габична инфекција на стапалата) и како може да го добиете Дознајте за симптомите на оваа габична инфекција и како да ја лекувате. Научете како да спречите добивање атлетско стапало.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеан човек во бела маица среќен по третманот со чешање од Канестен

Сѐ што треба да знаете за тинеата

Откријте што е тинеа и што може да ја предизвика. Дознајте за лекувањето, симптомите и превенцијата на тинеата.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Насмеана жена во бел џемпер среќна по третманот со рингворм од Канестен

Факти за лишајот

Дознајте што е лишај, што го предизвикува, како се шири и кој може да се зарази. Дознајте за вообичаените симптоми на лишајот, неговото лекување и превенција.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ
Мускулест човек со бел пешкир околу вратот среќен по третманот со осип на оган во Канестен

Дознајте повеќе за осипот од пот

Дознајте што е осип од пот, што го предизвикува и кои лица се изложени на ризик. Дознајте за симптомите, лекувањето и превенцијата на осип од пот.

НАУЧИ ПОВЕЌЕ