Изјава за приватност

Оваа веб-страница http://www.canesten.mk (понатаму во текстот „Веб-страница“) е обезбедена од страна на Bayer d.o.o., Bravničarjeva 13, 1000 Ljubljana. (понатаму во текстот „Нас“ или „Ние“). За повеќе информации во врска со провајдерот на веб-страницата, ве молиме погледнете го нашиот импринт.

Обработка на лични податоци

При користењето на веб-страницата, сакаме да бидеме сигурни дека имате пријатно и професионално искуство, со цел да ви ги овозможиме функците на веб-страницата што ви се потребни.

Притоа, вашите лични податоци може да ни бидат дадени на располагање. Доколку не е поинаку наведено во следните поглавја, правната основа за обработка на вашите лични податоци до кои може да дојдеме при вашата употреба на оваа веб-страница, претставува оваа изјава за приватност. Во продолжение ви ги даваме потребните информации за тоа како ги обработуваме вашите лични податоци кога ја користите нашата веб-страница.

Податоци коишто може да ги добиеме за вас

Податоци коишто ни ги давате вие

Некои од податоците може да ни бидат дадени на располагање преку:

 • пополнување на контакт-форми и други типови формулари;
 • одговарање на нашата кореспонденција испратена до вас, преку телефон, е-пошта и на друг начин;
 • на друг начин ни ги имате дадено на располагање;

Податоци што нашата веб-страница може да ги собира за вас

Кога ќе ја побарате нашата веб-страница, вашиот пребарувач ќе пренесе одредени податоци до нашиот веб-сервер. Ова се прави од технички причини и е потребно за да ви ги даде на располагање бараните информации. За да го олесните пристапот до веб-страницата, следниве податоци се собираат, кратко се зачувуваат и се користат:

 • IP адреса
 • Датум и време на пристап
 • Временска разлика по средно време по Гринич (GMT)
 • Содржина на барањето (специфична веб-страница)
 • Статус на пристап/HTTP код на статус
 • Обем на префрлени податоци
 • Веб-страница што бара пристап
 • Пребарувач, нагодувања за јазик, верзија на оперативен систем на софтверски пребарувач и површина.

Покрај ова, за да ги заштитиме нашите легитимни интереси, ние ќе ги чуваме овие податоци ограничен временски период за да можеме да иницираме следење лични податоци во случај на реален или обид за неовластен пристап до нашите сервери.

Користење на нашата веб-страница

Поставување колачиња

Што се тоа колачиња?

Оваа веб-страница користи т.н. „колачиња". Колачињата се мали текстуални датотеки што се чуваат во меморијата на вашиот терминал преку вашиот пребарувач. Тие складираат одредени информации (на пр. вашите претпочитани поставки за јазик или локација), коишто вашиот пребарувач може (во зависност од животниот век на колачето) повторно да ни ги пренесе при вашата следна посета на нашата веб-страница.

Кои колачиња ги користиме?

Постојат две категории колачиња: (1) функционални колачиња, без кои ќе се намали функционалноста на нашата веб-страница и (2) дополнителни колачиња кои се користат за анализа на веб-страници и маркетинг цели. Следните табели содржат детален опис на колачињата што ги користиме:

Технички потребни колачиња

Име на колачето

Рок на траење

Цел и содржина

PHPSESSID

1 час

Идентификатор на PHP податоци, поставете го кога користите метод PHP session()

UniqueID

6 месеци Анонимна идентификација на времетраењето на посетата за статистичка анализа со цел да се оптимизира веб-страницата. Не се собираат лични податоци.

WHGACE

1 ден Наполни колаче за балансирање со цел да обезбедите коректно функционирање на веб-страницата

WHGCOOKIECONSENT

6 месеци Запомнете ја одлуката при употреба на опционални колачиња
Ја зачувува вашата одлука дали сте прифатиле или одбиле да употребувате колачиња. Не се собираат лични податоци во ова колаче.

Youtube

 

Ние вклучивме видеа од Јутјуб каналите преку употреба на моделот за напредна приватност на Јутјуб. Овој начин може да постави колачиња на вашиот компјутер штом кликнете на Јутјуб видео плеерот, меѓутоа Јутјуб нема да зачувува информации за лична идентификација за видеа кои се вметнати или се повторуваат преку употреба на моделот за напредна приватност на Јутјуб. Прочитајте повеќе на страницата на Јутјуб за вклучени видеа (https://support.google.com/youtube/answer/171780?hl=en-GB)

 

Дополнителни колачиња

Име на колачето

Цел и содржина

Овозможување согласност

Анализа на веб-страницата со Google и интернет рекламирање со Google со следење на однесувањето

Анализа на веб-страницата со Google

Овие колачиња доделуваат случајно генерирана ИД на вашиот уред за да го препознаеме вашиот уред при вашата следна посета. За детали од анализата на веб-страницата со Google, видете го соодветното поглавје подолу.

icon1
icon2
Tag Manager на Google

Веб анализа:

Овие колачиња овозможуваат анализирање на посетата на страницата со доделување единствен произволно генериран ID на вашиот уред, според кој вашиот уред се идентификува при идната посета на страницата.

Рок на траење: 6 месеци

Доставувач на колачето: Google Inc.

 

Предмет на вашата согласност

Ние користиме дополнителни колачиња единствено ако претходно добиеме ваша согласност. По вашиот прв пристап до нашата веб-страница, ќе се појави банер кој бара согласност од вас за поставување дополнителни колачиња. Доколку дадете согласност, ќе поставиме колаче на вашиот компјутер и банерот нема да се појави повторно сѐ додека колачето е активно. По истекот на животниот век на колачето или доколку активно го избришете колачето, банерот ќе се појави повторно на вашата следна посета на нашата веб-страница и повторно ќе побара ваша согласност.

Како да се спречи поставувањето колачиња

Се разбира, можете да ја користите нашата веб-страница и без поставување колачиња. Во вашиот пребарувач, можете во секое време да ја конфигурирате или целосно да ја деактивирате употребата на колачињата. Ова може, сепак, да доведе до ограничување на функциите или да има негативни ефекти врз пристапот на корисниците кон нашата веб-страница. Во секое време можете да приговарате на поставувањето дополнителни колачиња користејќи ја соодветната опција за приговор наведена во табелата погоре.

Анализа на веб-страницата

На нашата веб-страница користиме Google Analytics, услуга за анализа на веб-страници на Google Inc., 1600 Амфитеатер парквеј, Маунтин вју, КА 94043, САД („Гугл”).

Гугл ќе ја анализира вашата употреба на нашата веб-страница во наше име. За таа цел ги користиме колачињата опишани подетално во горната табела. Информациите собрани од Гугл во врска со вашата употреба на веб-страницата (на пр. референтниот URL, нашите веб-страници што сте ги посетиле, вашиот тип на пребарувач, вашите нагодувања за јазикот, вашиот оперативен систем, резолуцијата на вашиот екран) ќе бидат пренесени на серверот на Гугл во САД, каде што ќе се зачуваат и ќе се анализираат. Соодветните резултати потоа ќе бидат дадени на располагање во анонимна форма. Вашите податоци за користење на веб-страницата нема да бидат поврзани со вашата целосна IP адреса за време на овој процес. На нашата веб-страница активиравме функција за анонимност на IP, понудена од страна на Гугл, која ќе ги избрише последните 8 бита (тип IPv4) или последните 80 бита (тип IPv6) од вашата IP адреса. Покрај тоа, Гугл е сертифициран во рамките на EU-US Privacy Shield, со што се гарантира соодветно ниво на заштита на податоците во однос на обработка на податоци од Гугл во САД.

Вашата согласност за користење на веб-анализата може да ја повлечете во секое време, било со преземање и инсталирање на безбедниот Google Browser Plugin, или пак, со откажување на вашата согласност во горната табела, во кој случај ќе биде поставено колаче за откажување. И двете опции ќе ја спречат примената на веб-анализата само доколку го користите пребарувачот на кој сте го инсталирале приклучокот и не треба да го бришете колачето за откажување.

Дополнителни информации за Google Analytics се достапни на Услови за употреба на Google Analytics, Правила за заштита на приватност и податоци на Google Analytics и во Политика за приватност на Гугл.

Онлајн бихејвиорален маркетинг

Оваа веб-страница користи ДвоенКлик, т.н. Услуга за наменски маркетинг на Google Inc., Амфитеатер партквеј, Маунтин вју, КА 94043, САД („Гугл”).

Гугл ќе ја анализира вашата употреба на оваа веб-страница. За таа цел, ги користиме колачињата опишани подетално во горната табела. Информациите собрани од Гугл во врска со вашата употреба на нашата веб-страница (на пр. референтниот URL, нашите веб-страници што сте ги посетиле, вашиот тип на пребарувач, вашите поставувања за јазикот, вашиот оперативен систем, резолуцијата на вашиот екран) ќе бидат пренесени на серверот на Гугл во САД, каде што ќе се зачуваат и ќе се анализираат. Ние и нашиот партнер Гугл ќе ги искористиме овие информации за подобро да ги приспособиме нашите реклами за вас и вашите интереси, да го ограничиме бројот на прикажување на истата реклама, да ја оцениме ефикасноста на промотивните кампањи и подобро да го разбереме однесувањето на посетителите откако тие ќе прегледаат одредена реклама. Кога ќе посетите друга веб-страница на т.н. „Гугл дисплеј мрежа", скокачките прозорци ќе бидат приспособени на вашите интереси и може да ви бидат презентирани врз основа на информациите собрани од нашата веб-страница.

Вашата согласност за ваков вид анализа за употребата на оваа веб-страница може да ја повлечете во кое било време, било со откажување на вашата согласност во горната табела, во кој случај ќе биде поставено колачето за откажување, или пак со преземање и инсталирање на безбедниот Google Browser Plugin понуден од Гугл. И двете опции ќе ја спречат примената на веб-анализата само доколку го користите пребарувачот на кој сте го инсталирале приклучокот (plug-in) или доколку не го бришете колачето за откажување.

Повеќе информации за Гугл ДвоенКлик се достапни на Правила за заштита на податоци при рекламирање на Гугл.

Употреба на обрасци за контакт

Може да контактирате со нас директно преку обрасците за контакт кои се достапни на нашата веб-страница. Особено, може да ни ги дадете следниве информации:

 • Име, презиме, пол и титула
 • Податоци за контакт (на пример, адреса на е-пошта, телефонски број)
 • Порака

Информациите што ни ги давате преку обрасците за контакт ги обработуваме исклучиво за обработка на вашето специфично барање. Ги бришеме овие информации веднаш кога веќе нема да бидат потребни за да го обработиме или да го истражиме вашето барање.

Надворешни услуги или содржина на нашата веб-страница

На нашата веб-страница вклучуваме услуги и/или содржина на трети страни. Кога ги користите услугите од трети страни или кога се прикажува содржина од трети страни, од технички причини, меѓу вас и соодветниот давател се разменуваат податоци за комуникација.

Можно е и соодветниот давател на услуги или содржина да ги обработува вашите лични податоци за дополнителни цели. Најдобро што можеме, ги конфигуриравме услугите и содржината на давателите на услуги, за коишто се знае дека обработуваат лични податоци за свои цели, на таков начин што или е блокирана секаква комуникација за цели кои не се однесуваат на презентирање на нивните услуги или содржина на нашата веб-страница или комуникацијата се одвива само откако ќе одлучите активно да ја користите таа услуга. Сепак, бидејќи немаме контрола врз личните податоци собрани и обработени од трети страни, ние не сме во состојба да обезбедиме обврзувачки информации во врска со обемот и целта на таквата обработка на вашите лични податоци.

За дополнителни информации во врска со обемот и целта на таквата обработка на вашите лични податоци, прочитајте ги изјавите за заштита на личните податоци од давателите чиишто услуги и/или содржина ги вклучуваме и кои се одговорни за заштита на вашите лични податоци во овој контекст:

Информации за несакани ефекти и поплаки за квалитет

Оваа веб-страница не е наменета или дизајнирана за комуникација во врска со несакани ефекти, недостаток на терапевтски ефект, грешки во лекувањето, производи од сив пазар/фалсификувани лекови, неправилна или незаконска употреба, поплаки за квалитет и/или други прашања во врска со безбедноста и/или квалитетот на производите на Bayer. Доколку сакате да пријавите несакани ефекти или да дадете поплака за квалитетот, ве молиме, контактирајте со вашиот лекар (на пример, лекар или фармацевт), вашата локална здравствена служба, или пријавете несакани ефекти на нашата и-мејл адреса .

Ако, сепак, нѐ известите за несакани ефекти или други прашања во врска со безбедноста или квалитетот на производите на Bayer, ние сме законски обврзани да ја процесираме вашата комуникација и можеби ќе треба да контактираме со вас со цел да се појасниме, доколку има нешто нејасно. Потоа, можеби ќе треба да ги известиме надлежните здравствени власти за прашањата што сте ги пријавиле. Во овој контекст, вашите лични податоци ќе бидат препратени во псевдонимизирана форма, т.е. нема да се пренесат информации со кои би можеле да бидете директно идентификувани. Ние, исто така, може да ги пренасочиме овие псевдонимизирани известувања до нашите групации и партнери за соработка, до степен до кој тие, исто така, се должни да ги известат своите соодветни надлежни здравствени власти.

Трансфер на податоци за нарачано процесирање

За обработката на вашите лични податоци до одреден степен, ќе користиме специјализирани изведувачи на услуги. Таквите изведувачи на услуги се внимателно избрани и редовно следени од наша страна. Врз основа на соодветни договори за обработка на податоци, тие ќе обработуваат лични податоци само по наша инструкција и строго во согласност со нашите напатствија.

Обработка на лични податоци надвор од ЕУ/ЕЕО

Вашите лични податоци делумно ќе бидат обработувани во земји надвор од Европската унија („ЕУ“) или Европската економска област („ЕЕО“), кои може да имаат пониско ниво на заштита на податоците од онаа во европските земји. Во вакви случаи, ние ќе се осигураме дека се обезбедува доволно ниво на заштита на вашите лични податоци, на пример, со склучување посебни договори со нашите договорни партнери (копија достапна на барање) или ќе побараме ваша експлицитна согласност за таквата обработка.

Трансфер на податоци на трети страни

Вашите податоци ги споделуваме со следниве трети страни за следниве цели:

Трета странаОбем и цел на трансферПравна основа
Баер АГ и поврзани друштваНеограничено, заради цели на статистичка обработка, класифицирање корисници и директен маркетинг на услугите, производите или други активности на Баер АГ и со нив поврзани друштваГлавен договор за пренос на податоци

 

Информации за вашите права

Следните права се општо достапни за вас според важечките закони за приватност на податоците:

 • Право на информации за вашите лични податоци што ги чуваме ние;
 • Право да барате корекција, бришење или ограничена обработка на вашите лични податоци;
 • Право на приговор за процесирање поради сопствени легитимни интереси, јавен интерес или профилирање, освен ако можеме да докажеме дека постојат релевантни причини кои ги заменуваат вашите интереси, права и слободи или дека таквата обработка е направена со цел да се потврдат, извршат или одбранат правните барања;
 • Право на преносливост на податоците;
 • Право на поднесување жалба до службата за заштита на податоци;
 • Во иднина, во кое било време можете да ја откажете вашата согласност за собирање, обработка и користење на вашите лични податоци. За повеќе информации, ве молиме, погледнете ги поглавјата погоре кои ја опишуваат обработката на податоците врз основа на вашата согласност.

Ако сакате да ги искористите своите права, ве молиме, пратете го вашето барање до контактот наведен подолу.

Контакт

За какви било прашања во врска со приватноста на податоците, ве молиме, контактирајте со службеникот за заштита на податоци на нашата компанија на следнава адреса :

Службеник за заштита на податоци на групацијата
Bayer d.o.o.

Bravničarjeva ulica 13

1000 Ljubljana

E-mail: lpc.si@bayer.com

Ако мислите дека со вашите лични податоци не се постапува правилно или не сте задоволни од нашиот одговор на какви било барања што сте ни ги испратиле во врска со нашата употреба на вашите лични податоци, имате право да поднесете жалба до Канцеларијата на комесарот за информации со повикување на телефонскиот број 0303 123 1113 или со посета на неговата веб-страница: www.ico.org.uk

Измени на оваа изјава за приватност

Одвреме навреме оваа Изјава за приватност може да биде изменета и/или дополнета. Измените и/или дополнувањата на нашата Изјава за приватност ќе бидат објавени на нашата веб-страница. Сите измени стапуваат во сила по објавувањето на нашата веб-страница. Затоа препорачуваме редовно да ја посетувате нашата страница за да бидете информирани за можните измени и/или дополнувања.

Последно ажурирање: 18/08/2021.